TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ AVUKATLAR SPOR OYUNLARI DİSİPLİN TALİMATI

MADDE 1 – AMAÇ

Bu talimat, TBB avukatlar spor müsabakalarında disiplini sağlamak, disiplin kurullarının oluşumunu, çalışma ve yargılama usul ve esaslarını belirlemek, disiplin ihlali oluşturan fiilleri ve bunların cezalarını saptamak amacı ile düzenlenmiştir.

MADDE 2 – KAPSAM

(1) Bu talimat, TBB tarafından düzenlenen spor oyunları ile ilgili tüm hususlarda uygulanır.

(2) Aşağıda sayılan kişiler bu talimat hükümlerine tabidirler:

a) Baro takımları ve yöneticileri,
b) Müsabaka görevlileri,
c) Futbolcular, basketbolcular,voleybolcular
d) Teknik direktörler ve antrenörler,
e) Müsabaka organizatörleri, takım ve oyuncu temsilcileri,
f) Seyirciler,
g) TBB tarafından düzenlenen bir müsabaka veya etkinlik kapsamında yetkilendirilmiş kişiler,
h) Spor Oyunlarında görevli diğer kişiler.

MADDE 3 – TEMEL İLKELER

(1) Takımlar ya da gerçek kişiler sportmenliğe, oyun kurallarına,TBB ve TBB Spor Oyunları Yürütme Kurulu kararları ile talimatlarına aykırı davranışlar nedeniyle disiplin cezaları ile cezalandırılır.

(2) Bu talimatta belirtilen disiplin cezaları temel cezalardır. Özel şartların varlığı halinde, bu cezalar ağırlaştırılabilir ya da hafifletilebilir.

(3) Sportmenliğe veya diğer disiplin hükümlerine aykırı davranışlarda, hakemin durumu görmemiş ve dolayısıyla bir karar vermemiş olması disiplin cezalarının verilmesine engel teşkil etmez.

MADDE 4- MANEVİ UNSUR

İşbu talimat kapsamında sayılan ihlaller, aksi açık bir şekilde belirtilmediği sürece, esas olarak kasten veya taksirle gerçekleştirilmiş olmaları halinde cezalandırılır.

MADDE 5 – SORUMLULUK

(1) Takımlar, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek her türlü olaydan sorumlu olup müsabakanın organizasyonuna ve güvenliğine ilişkin tüm talimatlara uymakla yükümlüdür.

(2) Takımlar, oyuncularının, görevlilerinin, üyelerinin ve taraftarlarının ihlallerinden dolayı objektif olarak sorumludur.

MADDE 6 – CEZANIN TAKDİRİ

İşbu talimat hükümleri uyarınca verilecek cezanın kapsamı ve süresi, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.

MADDE 7 – TEKERRÜR

(1) Disiplin ihlalinde bulunan bir kişinin, aynı sezon içerisinde bu ihlali tekrar etmesi halinde, cezasının kesinleşmiş olması kaydı ile sonraki cezası artırılır. Disiplin Kurulu bu gibi hallerde cezayı yarısına kadar artırmaya yetkilidir.

(2) İhtar cezası ile futbolculara verilen bir müsabakadan men cezası tekerrüre esas olmaz.

(3) Tekerrüre ilişkin özel hükümler saklıdır.

MADDE 8 – TAHRİK

(1) Fiil, tahrik sonucu işlendiği takdirde cezada indirim yapılır.

(2) Disiplin Kurulu, bu gibi hallerde ihlal için öngörülen cezayı tahrikin derecesini dikkate alarak üçte birine kadar indirebilir.

MADDE 9 – TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ

(1) Kulüpler veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, öngörülen ceza yarısına kadar indirilebilir. Cezanın alt sınırının kesin bir şekilde belirlendiği doping ve tükürme ihlallerinde takdiri indirim nedenleri uygulanmaz.

(2) Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

MADDE 10– CEZALAR

Disiplin cezaları, ihtar, müsabakadan men, hak mahrumiyeti, cezalarından ibarettir.

MADDE 11 – İHTAR

İhtar, ilgililerin yazılı olarak uyarılmasıdır.

MADDE 12 – MÜSABAKADAN MEN

Takımın, oyuncunun veya diğer kişilerin müsabakalara katılmaktan men edilmesidir.

MADDE 13 – HAK MAHRUMİYETİ

Kişinin, spor müsabakalarına iştirak etmekten; hakemlik, temsilcilik, gözlemcilik, saha komiserliği yapmaktan; men edilmesidir.

MADDE 14 – İKAME ve İLAVE CEZA

Disiplin ihlalinin özelliklerine göre, öngörülen cezanın yerine ya da ona ilaveten ihtar cezası verilebilir.

MADDE 15 – SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET

(1) Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla TBB ve baroların ve avukatlık mesleği’nin saygınlığını zedeleyen ya da sporun değerini düşüren kişi veya takımlar müsabakadan men, hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

(2) Sportmenliğe aykırı hareket eden oyunculara ve diğer kişilere bir veya daha fazla müsabakadan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.

MADDE 16 – TAKIM HALİNDE SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET

Aşağıda belirtilen hususlar, takım halinde sportmenliğe aykırı hareketlerdir:

a) Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında takımın en az beş oyuncusunun hakem tarafından sarı veya kırmızı kartla cezalandırılması,

b) Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında takımın en az üç oyuncusunun hakem tarafından müsabakadan ihraç edilmesi,

c) Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında, birden fazla futbolcunun veya görevlinin birlikte hareket ederek bir müsabaka görevlisine hakaret etmesi, kararlarına karşı sportmenliğe aykırı şekilde itiraz ederek karşı çıkması, baskı kurmaya çalışması, tehdit etmesi, söz konusu kişiye karşı güç kullanması.

MADDE 17 – HAKARET

(1) TBB, baro veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, oyunculara, yöneticilere veya diğer ilgili takım ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunanlar, müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

(2) Yukarıda belirtilen fiillerde bulunan oyuncular ve diğer kişilere bir veya üstünde; fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise iki veya üzerinde müsabakadan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.

(4) Rakip bir oyuncuya ya da müsabaka görevlileri dışında kalan kişilere tükürenlere en az iki müsabakadan men cezası verilir. Bu fiilin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise en az dört müsabakadan men cezası verilir.

MADDE 18 – KURAL DIŞI HAREKETLER

(1) Futbol , basketbol ve voleybol oyun kurallarına aykırı olarak sert ve ciddi faul yapan veya şiddetli harekette bulunan oyuncular müsabakadan men cezası ile cezalandırılır.

(2) Sert ve ciddi faul yapan oyunculara iki veya üstünde; şiddetli hareket yapan oyunculara üç veya üstünde müsabakadan men cezası verilir.

MADDE 19 – SALDIRI

(1) TBB ve barolar mensuplarına, müsabaka görevlilerine, oyunculara, yöneticilere veya diğer kişilere saldırıda bulunanlar müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

(2) Saldırıda bulunan kişilere saldırının niteliğine göre beş veya üstünde müsabakadan men ya da süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.

(3) Saldırının TBB ve baro mensuplarına veya müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde saldırının niteliğine göre on veya üzerinde müsabakadan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir

MADDE 20 – KAVGA

(1) Bir kavgaya karışan oyuncu veya diğer kişilere, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde üç veya üzerinde müsabakadan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.

(2) Bir kavgayı önlemek ya da kavgaya karışanları ayırmak için araya giren ve kavgayı önlemek ya da kavgaya karışan kişileri ayırmak için çaba sarf eden kişilere herhangi bir ceza verilmez.

MADDE 21 – TALİMATLARA AYKIRI HAREKET

(1) Futbol,basketbol,voleybol ile ilgili mevzuat hükümlerini, TBB düzenlemelerini, futbol,basketbol ve voleybol oyun kurallarını ihlal eden kişi veya kulüpler, bu hususta ayrı ceza hükmü bulunmadığı takdirde ihtar, müsabakadan men veya hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

MADDE 22 – BELGELERİN HAKSIZ KULLANIMI

(1) Hak sahibi olmadığı halde başkalarına ait lisans, akreditasyon kartı ve sair uygunluk belgelerini kullanarak TBB ve müsabaka görevlilerini yanıltmaya çalışan kişiler ile anılan nitelikteki belgeleri kullandıran kişiler müsabakadan men ve hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

(2) Yukarıda belirtilen fiillerin faillerine süresiz müsabakadan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası verilir.

MADDE 23 – SAHA OLAYLARI

(1) Stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal eden kişiler, müsabakalardan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.

(2) Seyircisi, mensupları, oyuncuları nedeni ile olaylardan sorumlu takıma müsabakadan men cezası verilebilir.

(3) Meydana gelen zarar sorumlulara tazmin ettirilir.

MADDE 24 -DİSİPLİN KURULU

Disiplin Kurulu, 3 asıl ve 3 yedek üyeden oluşur. Asil üyelerden 2 sinin ve yedek üyelerden birisinin ataması TBB’nce veya TBB’nce yetkilendirilen Avukatlar Spor Oyunları Yürütme Kurulu tarafından yapılır, diğer 1 asil ve 2 yedek üye ise spor organizasyonunun (Spor oyunlarının) yapıldığı yerin barosu tarafından belirlenir ve bu üyelerin görevi spor oyunlarının sonunda sonuçların tescili ve kapanışa kadar devam eder. Kurul’un 3 asıl üyesi kendi aralarında toplanarak bir üyelerini başkan seçerler. Kurul üyeleri görevlerini yaparken tamamen bağımsızdırlar. Asıl üyenin katılmadığı toplantıya yedek üye iştirak eder. Kararlar oy çokluğu ile alınır ve kurul kararları kesindir.

MADDE 25- DİSİPLİN KURULUNUN GÖREVLERİ

Disiplin Kurulu,TBB’nin düzenlemiş olduğu spor müsabaka,turnuva ve organizasyonlarda, bu talimatın 2 nci maddesinin kapsamında sayılan tüm taraflar arasında çıkabilecek uyuşmazlık ve disipline ilişkin cezai soruşturma ve karar gerektiren her türlü olayda re’sen veya ilgili kurul tarafından sevk yolu ile gelen ya da tarafların bizzat şikayet ve itirazlarını inceleyerek kesin olarak karara bağlar.

MADDE 26 – DİSİPLİN KURULUNUN ÇALIŞMA USULÜ

Toplantı, kurul başkanının çağrısı üzerine salt çoğunluk ile yapılır. Toplantı gündemi başkan tarafından belirlenir. Kararlar hazır bulunanların salt çoğunluğu ile alınır. Kurullar acil işlerde, telefon konferansı, video konferansı veya benzeri başka herhangi bir yöntemle müzakere edebilir ve karar verebilir.

Başkanın bulunmaması halinde, kurula en yaşlı üye başkanlık yapar.

Aralıksız üç toplantıya izinsiz veya mazeretsiz katılmayan üye istifa etmiş sayılır.

MADDE 27 – BAĞIMSIZLIK

(1) Disiplin Kurulu kararlarında bağımsızdır.
(2) Disiplin Kurulu görüşmeleri kural olarak kapalı oturumlarda gerçekleştirilir.

MADDE 28 – GİZLİLİK

Disiplin Kurulu başkan ve üyeleri yargılama faaliyeti sırasında edinilen her türlü bilgiyi gizli tutmakla ve hiçbir şekilde açıklamamakla yükümlüdür.

MADDE 29 – SORUMSUZLUK

Ağır kusur halleri haricinde, Disiplin Kurulu başkanı ve üyeleri, herhangi bir disiplin soruşturması ile ilgili karar ve işlemleri dolayısıyla sorumlu tutulamaz.

MADDE 30 – KARAR

(1) Disiplin Kurulu, soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren bir gün içinde karar verir.
(2) Disiplin Kurulu müsabaka esnasında meydana gelen olaylarla ilgili hakem kararlarının hiçbirini değiştiremez veya bozamaz.
(3) Disiplin Kurulu, hakemin saha içerisindeki oyunculara ilişkin disiplin uygulamalarını (sarı kart ve kırmızı kart uygulamalarını) ve sonuçlarını ancak şahısta hata hallerinde ortadan kaldırabilir.
(4) Kararlar, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Hazır bulunan her üye oy kullanır. Oy sayılarının eşit olması durumunda, başkanın oyu belirleyicidir.
(5) Disiplin Kurulu Kararları kesindir.

MADDE 31 – DİSİPLİN YARGILAMASI

(1) Disiplin yargılaması, sevk yazısına bağlı soruşturma evrakının görevli kurula sunulmasıyla başlar.
(2) Disiplin Kurulu, idari tedbir ve savunmayı öncelikle inceler; soruşturması başlatılan işlemleri takip eder ve eksik kalan kısımları tamamlar. Gerekli görmesi halinde rapor düzenleyenlerin yazılı ve sözlü beyanlarını tespit edebilir, ilgililerin sanık veya tanık sıfatıyla yazılı, sözlü beyanlarını alabilir.
(3) Disiplin Kurulu karar verirken hakemlerin,gözlemcilerin ve diğer müsabaka görevlilerinin raporlarını esas alır. Bununla birlikte işitsel veya görsel kayıtlardan da yararlanabilir.
Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilir.
(4) İncelenen olayla sınırlı kalmak kaydıyla sevk edilmeyen diğer sorumlular hakkında Disiplin Kurulu doğrudan soruşturma ve yargılama yapabilir.

MADDE 32 – SAVUNMA

(1) Savunma alınmadan ceza verilmez.
(2) Savunmayı, soruşturma mercileri veya Disiplin Kurulu ister.
(3) Savunma süresi, savunma isteminin ilgilisine elden tebliğ edildiği saat ve dakikadan itibaren 2 saattir(120 dakika). Tatil günleri ve gece savunma süresini uzatmaz.
(4) Yazılı savunma Disiplin Kurulu’na verilir. Kural olarak, sözlü savunma kabul edilmez ve Disiplin Kurulu dosya üzerinden karar verir. Disiplin Kurul gerek görürse sözlü savunmayı tespit etmek için bir üyesini görevlendirebilir.
(9) Disiplin ihlali nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarılan oyuncular ile diğer kişiler ve yarım kalan müsabakalarda her iki takım, ayrıca tebligat yapılmaksızın savunma vermek zorundadır. Bu kişiler, müsabakanın sona ermesinden itibaren 2 saat içerisinde savunma vermedikleri takdirde, savunmadan vazgeçmiş sayılır.
(10) Savunma hakkı, gizli kalması gereken hususların korunması ya da kovuşturmanın selameti gibi koşullar söz konusu olduğunda kısıtlanabilir.

MADDE 33 – DELİLLER

(1) Müsabaka görevlilerinin raporları tarafların ve tanıkların beyanları, maddi deliller, uzman görüşleri kabul edilebilir delillerdir.
(2) Disiplin Kurulu’nun, delillerle ilgili olarak mutlak takdir hakkı vardır. Ancak, insan onurunu zedeleyen deliller reddedilir.
(3) Disiplin Kurulu üyeleri delillerin takdirinde vicdani kanaatlerine göre karar verirler.

MADDE 34 – MÜSABAKA GÖREVLİLERİNİN RAPORLARI

(1) Gözlemciler raporlarını hakemin müsabakayı bitirdiği andan itibaren en geç 1 saat içinde vermek zorundadırlar.
(2)Müsabaka görevlilerinin raporlarında bulunan hususlar aksi ispat edilmediği sürece doğru kabul edilir.
(3) Müsabaka görevlilerinin vermiş olduğu raporlar arasında çelişki bulunduğu ve somut olayda hangi raporun maddi gerçekliği yansıttığı tespit edilemediği takdirde, oyun alanındaki fiiller bakımından hakem raporu, oyun alanı dışındaki fiiller bakımından ise gözlemci raporu esas alınır.

MADDE 35 – TEBLİGAT

(1) Oyunculara, yöneticilere ve görevlilere tebliğ edilecek karar ve diğer belgeler bağlı takım temsilcilerine elden verilir. Takım temsilcisine yapılan tebligat ilgilisine yapılmış sayılır.
(2) Disiplin Kurulu kararlarının hüküm fıkrası, savunma istemleri, idari tedbirler ve diğer belgeler ilgili kişi veya kulüplere telefon, elektronik posta,ilan tahtasına asma veya elden tebliğ edilir. Tebliğden imtina halinde durum tutanak ile tespit edilir ve bu tutanak tebliğ yerine geçer.Disiplin Kurulları tarafından verilen kararların hüküm fıkrası Spor Komisyonunca belirlenen ilan tahtasına asılmak suretiyle tebliğ edilir.

MADDE 36 – İDARİ TEDBİRLER

İdari tedbir, disiplin ihlalinin gerçekleştirildiği konusunda kuvvetli şüphelerin bulunduğu ve disiplin cezasının derhal uygulanmaması durumunda amaçlanan sonuçlara ulaşılamayacağının anlaşıldığı hallerde, takım veya kişi hakkında kesin bir ceza hükmü tesis edilene kadar, kişiye hak mahrumiyeti vermek veya kişiyi her türlü müsabakalara katılmaktan ya da müsabakaları yönetmekten yasaklamaktır.

MADDE 37 – İDARİ TEDBİR YETKİLİLERİ

Bu talimat hükümleri ile ilgili olarak;

a) Oyuncular, görevliler, takımlar, yöneticiler ve müsabaka görevlileri hakkında, TBB Başkanı’nın görevlendireceği kişiler veya TBB Spor Komisyonu,
b) Görevlerine giren hususlarda, soruşturma sonuna kadar takımlar ve kişiler hakkında,

Disiplin Kurulu,
idari tedbir koymaya yetkilidir.

MADDE 38 – İDARİ TEDBİRİN BAŞLAMASI

(1) İdari Tedbir,

a) Disiplin ihlali teşkil eden fiili nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarılan oyuncular veya diğer kişiler için müsabakadan çıkarıldığı anda,
b) İdari tedbir koymaya yetkili merciiler tarafından tedbir kararı verilmesi durumunda kararın tebliği ile,yürürlüğe girer.

(2) İdari tedbir kararı vermeye yetkili kurullar, tedbirin kapsamını değiştirebilir veya kaldırabilir.

MADDE 39 – MÜSABAKADAN MEN CEZASININ KAPSAMI

(1) Müsabakadan men cezası, takımların, oyuncuların, yöneticilerin ve diğer kişilerin bir günden az, on günden çok olmamak üzere müsabakadan men edilmeleridir.
(2) Müsabakalarda, oyun disiplini veya cezai nitelikteki fiili nedeniyle, oyun alanından çıkarılan oyuncu ve diğer görevliler, Disiplin Kurulu tarafından başkaca bir karar verilmediği takdirde o müsabakayı takip eden ilk resmi müsabakaya katılamaz.
(3) Futbol müsabakalarında oyun kurallarından doğan ihlaller nedeniyle kırmızı kart görerek oyundan çıkarılan oyuncular (Futbol branşında oyuncunun ikinci sarı kart nedeniyle veya bariz gol şansını önlemesi nedeniyle hakem tarafından müsabakadan çıkarıldığı hallerde) otomatik olarak, takip eden ilk resmi müsabakaya katılamaz.
(4) Gurup müsabakalarından eleme müsabakalarına geçilirken gurup müsabakalarında görülmüş olan sarı kartlar iptal edilir.
(5) İşbu talimatta oyunculara ve diğer kişilere ilişkin olarak öngörülen müsabakadan men cezaların uygulanmasında, müsabaka adedi olarak belirtilen cezalar öncelikle dikkate alınır.
Teknik direktörler, antrenörler ve ilgili diğer kişiler için de takdir edilebilecek hak mahrumiyeti cezaları, müsabaka adedi gösterilerek müsabakadan men cezası olarak uygulanabilir.
(6) Süre olarak belirlenen cezaların resmi müsabaka adedi ile değerlendirilmesi ; on gün ve daha az süreli müsabakalardan men cezalarının, resmi müsabaka adedi ile ifade edilmesinden ibarettir.
üç güne kadar (1-3) müsabakadan men yerine (bir)
beş güne kadar (1-5) müsabakadan men yerine (iki)
sekiz güne kadar (1-8) müsabakadan men yerine (üç)
on güne kadar (1-10) müsabakadan men yerine (dört)
resmi müsabakadan men cezası verilir.

MADDE 40 – HAK MAHRUMİYETİ CEZASININ KAPSAMI

Hak mahrumiyeti cezası süreli veya sürekli olarak verilebilir. Süreli hak mahrumiyeti cezası bir günden az, on günden fazla olamaz.

MADDE 41 – CEZA SÜRELERİNE AİT ESASLAR

(1) Süreli müsabakadan men ve süreli hak mahrumiyeti cezaları gün hesabı ile uygulanır.
(2) Müsabakalarda görev alan kişilere ilişkin on güne kadar verilen müsabakadan men ve hak mahrumiyeti cezaları müsabaka adedi ile gösterilir.

MADDE 42 – HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER

Bu disiplin talimatında hüküm bulunmayan hallerde, TFF , TBF ve TVF’ nun bu talimata aykırı olmayan hükümleri uygulanır.

MADDE 43 – YÜRÜRLÜK

TBB Avukatlar Spor Oyunları Yürütme Kurulu tarafından hazırlanan bu talimat resmi internet sitesi olan www.avukatsporoyunlari.com ‘ de ilan edilerek yürürlüğe girer.

MADDE 44– YÜRÜTME

Bu talimatı TBB Avukatlar Spor Oyunları Yürütme Kurulu yürütür.